Célpiac

A szolgáltatások célpiaca

Rendszerünk új piaci szegmens megteremtésére törekszik, mivel összetett energiarendszereket jelenleg nem alkalmaznak a piacon. Az ingatlanok energiaellátásának alternatív megoldása potenciálisan minden ingatlantulajdonost érdekel. Reálisan vizsgálva a jelen projekttel kifejlesztett rendszer főleg az egyedülálló ingatlanokat, azok közül is elsősorban az ingatlan bérbeadással foglalkozó tulajdonosokat érdekli. Ilyen ingatlanok a Kláris Irodahajóhoz hasonló lakó- és irodahajók, amelyekre eleve nem lehet, vagy nagyon költséges vezetékes gázt kapcsolni az állóhajó viszonylagos labilitása miatt. Ezen kívül az egy kézben levő irodaházak és a családi házak számítanak fő piaci szegmensnek. A családi házak között nagyon sok van, amely távol esik minden közműcsatlakozástól, bekötésük nagyon drága lenne. Hasonlóan nagyobb mezőgazdasági területen létesülnek üzemépületek is, amelyeknek a közműhálózatba történő bekötése szóba sem jöhet. Az így jellemzett ingatlanok a Közép-Magyarországi Régióban az összes ingatlan mintegy 15%-át teszik ki.
Területileg Budapestre és az agglomerációra számítunk, mivel a közműdíjak ebben a régióban a legmagasabbak. Felhasználási terület még: pl. üdülőkörzetek települései, üdülőfalvak, kórházak, szanatóriumok, stb. A központi régióban hasonló projektek még nem valósultak meg. A megújuló energiaforrások felhasználásában az összetett energia rendszerhez képest csak egy-egy berendezés alkalmazására került sor, mint pl. csak szélkerék, vagy csak hőszivattyú stb.

A piac mérete

A piac méreteire jellemző, hogy a megépült lakások és egyéb ingatlanok felszerelhetők a berendezéssel. A meglévő ingatlanok között mintegy 15 %-ra becsülhető a megvalósíthatósági arány. Visszatekintve az elmúlt két évre 40-42 ezer lakás épült az országban. Ennek mintegy a 35-40%-a épült Budapesten és környékén. A 12-15 ezer lakás 15%-a minimum 1800 lakás, amely minden évben megújuló potenciális piac lehet. Az iroda célját szolgáló ingatlanok tulajdonosai is célpiacot képeznek, Ők is azok, akiket érdekelhet a jelentős energia megtakarítás. Budapesten és környékén 300-500 ilyen ingatlan jöhet szóba. A felvevőpiacot az állam is segíti, mivel minden évben a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében pályázatokat ír ki az alternatív energiarendszerek beszerzésére, melyre megújuló erőforrások kiaknázására kizárólag magánszemélyek pályázhatnak: napkollektor esetében 300 ezer, míg más beruházásnál 500 ezer forintban maximálták a támogatást. Az Energiaközpont szerint mintegy 2600 pályázat várható az első, és 500 a második csoportban évente.

A piac szakmai színvonalának jellemzői

Az alternatív energiaforrások ilyen összetétele egyedülálló az általunk ismert piacon. Különösen nagy jelentőségű az a tulajdonsága, hogy bárhol utólag felszerelhető. A kifejlesztett berendezés a napenergia hasznosításának új generációja, mérföldkő. Hazai vonatkozásban elmondható, hogy a mai napig csak a hőszivattyú jellegű berendezéseket használják, de elterjedésük minimális.